LA LLAR D'INFANTS RURAL

L’exterior és un espai ple d’oportunitats on els infants poden experimentar, manipular, córrer, saltar, moure’s amb llibertat i gaudir d’un entorn ric en propostes diverses. 

A l’espai exterior, els infants son actius i autònoms, posen a prova les seves habilitats motrius, intentant superar nous reptes i adquirir nous aprenentatges. 

La presència d’un adult a prop els dóna seguretat. El treball de l’educadora és observar sense interferir, ser-hi per si l’infant ho necessita i deixar temps per a que actuïn de manera autònoma. 

Als infants els agrada molt pujar i baixar, fer, desfer i refer. Hem de crear un espai per a què l’infant desenvolupi les capacitats motrius, emocionals, intel.lectuals, socials i de relació, com a l’espai interior. 

Els infants aprenen a concentrar-se, a fer servir les mans, a treballar tot el cos: ajupint-se, aixecant-se, empenyent, arrossegant, pujant, baixant… Aprenen a superar les frustracions. 

Si el temps ho permet, sigui quan sigui, tenim l’oportunitat de fer a fora el que per definició es concep per fer a dins.

Passar més temps a l’aire lliure a la llar d’infants vol dir prendre decisions sobre la pràctica educativa relacionades amb fer més vida a l’exterior.

Partim de la idea de retrobar l’ambient i els elements que tenim al nostre abast per ajudar a crear un clima que afavoreix la connexió dels infants i la natura; una escola amb espais oberts que permet passar una gran part del dia a l’aire lliure. 

El divendres a la tarda anem a Planells! Allà experimentem, observem, resolem situacions i el que més ens agrada es construir cabanyes, buscar insectes i fer la croqueta rodolant pels marges. 

La utilització d’elements naturals per al joc, així com la substitució de joguines per materials reciclats, ajuden a fomentar una concepció respectuosa amb el medi ambient.

El nostre paisatge és un espectacle de colors i molt ric on flueix els canvis de l’entorn. Tenim a l’abast una riquesa de materials com la sorra, les plantes, les fulles i els fruits que cauen dels arbres del nostre pati. Tenim la llum, les ombres, els animals i les diferents joguines de l’aula que traiem a l’exterior i observem què passa.  Aquesta atenció s’aguditza i els infants ho perceben! 

Estimar i tenir records d’aquest contacte amb l’entorn natural, el plaer del joc, els descobriments i les contemplacions i les experiències del dia a dia a la nostra escola son possibles.   Estem envoltats de verd i de natura!

 

COMENCEN LES PREINCSCRIPCIONS! 

MÉS INFORMACIÓ AL LINK DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ: 

https://preinscripcio.gencat.cat/ca/estudis/infantil-0-3/inici/

 

Robotics!

Avui us volem explicar què fem i com treballem a les estones de Robòtica a la ZER Berguedà Centre. 

El taller de robòtica és un taller de ¾ d’hora que fem els dilluns o els dimarts a la tarda. 

Durant aquesta estona, l’alumnat treballa de forma autònoma experimentant amb diferents materials que poden ser robotitzats o no. Partim de diferents reptes o propostes i, llavors, individualment o en petit grup experimenten amb aplicacions o material físic. 

El treball a robòtica consisteix en tenir un objectiu clar que s’ha d’aconseguir editant la programació que farà que podem arribar-hi. Per fer-ho, passem per un procés de qüestionar-nos com ho podem aconseguir, d’investigar, experimentar, equivocar-nos, corregir els errors, conversar entre nosaltres per compartir opinions, experiències i coneixements, valorar les diferents opcions i aplicar el pensament lògic a les nostres creacions. 

 

El material físic que hem treballat fins ara han estat els robots de Lego Wedo 1.0, que es connecta directament a l’ordinador i permet seguir les instruccions del robot i programar-lo des del programa principal; el material d’Engino Education, amb el programari Keiro, que permet treballar amb les peces i fer una programació bàsica amb comandament connectat al motor, o bé programar el comandament connectant-lo a l’ordinador i aplicant-hi diferents sensors; el robot MBot, que es connecta via Bluetooth a la seva aplicació per mòbil o tablet, i ens permet fer una programació on el robot es pot desplaçar a diferents velocitats i en diferents direccions, canviar les llums, detectar obstacles, fer sons ( que també podem programar i crear les nostres cançons) i, fins i tot, podem programar-lo perquè projecti missatges a la pantalla que té instal·lada a la part posterior. 

Les aplicacions i programari web que hem fet servir han estat l’Scratch Jr, amb la tablet; l’Scratch, des de la seva web; i Toontastic 3D. Amb aquestes aplicacions hem après a programar personatges animats, incorporant-hi imatges, canvis d’escenari, so, canvis de personatges… 

Ens ho passem molt bé a les estones de robòtica i hem aconseguit resultats molt interessants. 

En aquesta publicació us compartim alguns dels projectes que hem fet, perquè us en feu una idea! 

Ah, i tingueu en compte que a Educació Primària, ho fem en anglès!

Esperem que us agradi el que fem! 

L'EDAT ANTIGA

Hem fet una parada en el temps a l’antiga grècia! hem descobert tècniques i estils artístics de l’edat antiga, reproduint vasos de ceràmica amb el nostre propi estil!

APRENEM AMB ELS ESPAIS

Cada dia de la setmana, els nens i nenes d’educació infantil tenen una franja dedicada als espais. A l’aula hi ha diferents propostes de matemàtiques, de lectoescriptura i de grafisme, on els infants van passant per les diferents propostes.

Són espais dedicats a treballar diferents aspectes com ara la motricitat, la coordinació ull-mà, les lletres, el traç, els números… Les propostes estan adaptades a l’infant, és a dir, hi ha diferents nivells de dificultat i és el propi infant que escull quina pot fer.

L’infant és l’autèntic protagonista i és qui controla i aprèn a través del joc, a més, té l’acompanyament de l’adult per extreure conclusions, per ajudar quan faci falta, per resoldre dubtes, entre d’altres. A la vegada es pot veure el treball multinivell de l’aula, ja que els més grans ajuden als més petits quan tenen algun problema. Això fa que hi hagi unes connexions i uns vincles més estrets.

Perquè us feu una idea, algunes de les propostes que hem anat fent durant aquest trimestre són: comptatge, seriacions, classificació, traç, escriure el nom… A continuació us mostrem algunes imatges.

LA PASSAREL·LA DEL MÓN

Aquest inici de trimestre hem donat per finalitzada la passarel·la del món amb el grup de primària de Vilada. La passarel·la ha estat la culminació d’una part del projecte “La volta al món” que ens ha portat a descobrir països, cultures i tradicions d’arreu del planeta!

Per poder crear-la vam començar investigant d’on provenia la nostra roba i vam analitzar quins països eren els majors productors de la roba que vestim. Després d’analitzar les dades ho vam representar en un gràfic de barres i de sectors.

Llegint notícies i seguint investigant hem pogut ser crítics amb l’explotació humana i laboral de la indústria tèxtil, conversant i debatent amb les opinions de cadascú sobre com podria ser un món millor i evitar injustícies.

I, arrel d’aquestes converses, el grup vam decidir crear la nostra pròpia passarel·la, triant quins països volíem representar, investigant i situant-los en el mapa. Un cop triats, vam començar el disseny de la roba, prenent mesures, creant els materials, buscant teles…i, finalment, la setmana passada va arribar el gran dia! 

Els narradors s’havien preparat un guió que els va servir de guia per narrar el que passava, i també van crear un cartell per convidar al públic que, en aquest cas, va ser el grup d’educació infantil.

Us deixem unes fotografies perquè podeu observar tot el procés, feu-hi un cop d’ull!

L'ESQUÍ A LA ZER

El segon trimestre a la ZER sempre comencem trepitjant neu. A la ZER considerem l’entorn com un recurs més en els nostres aprenentatges i és per això que s’ofereix la possibilitat de participar en activitats de neu.

A la setmana blanca tots els infants de Primària de les nostres escoles, durant els cinc dies de la setmana, poden gaudir i aprendre l’esquí alpí a la l’estació de la Molina.

A més a més, els alumnes de Cicle Mitjà participen al programa Esport Blanc Escolar. Aquí els infants poden practicar l’esquí nòrdic, l’esquí alpí i el surf de neu.

Ambdues activitats potencien les activitats físiques al medi natural i impulsen la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern. Això permet educar mitjançant l’esport a l’aire lliure, respectant i gaudint de la muntanya com a entorn proper a la nostra zona; així com analitzar els paisatges i els ecosistemes de la mateixa.

Fomentem així els hàbits saludables en la pràctica d’habilitats físiques i l’adquisició d’habilitats com la coordinació, l’equilibri, l’agilitat, la resistència i les possibilitats del propi cos.

Durant els transcurs de l’activitat els infants prenen consciència del seu aprenentatge i van adquirint confiança, autonomia i seguretat en ells mateixos. 

Tan en la setmana blanca com en l’Esport Blanc Escolar compartim activitat amb infants d’altres escoles i això afavoreix la possibilitat, no només d’enfortir la cohesió dels infants de la ZER sinó de crear vincles i relacions amb altres nens i nenes. 

Pels alumnes de tercer i quart és difícil triar quina de les tres modalitats dels agrada més. En una el material és més lleuger i fàcil de posar, a l’altra poden fer baixades més ràpides i el surf és molt divertit.

I vosaltres amb quina modalitat us quedeu?

LA VOLTA AL MÓN... A EDUCACIÓ INFANTIL!

Aquest primer trimestre vam iniciar el projecte “La volta al món”. A partir de l’aparició de Magallanes, a les nenes i els nens d’educació infantil ens van sorgir moltes inquietuds i interessos que hem anat treballant al llarg del trimestre.

Primer de tot vam voler saber què havia passat als vaixells de l’expedició del Magallanes perquè només en tornés un a casa.

Una vegada vam saber com va anar l’expedició, vam decidir que nosaltres també volíem viatjar pel món. Vam tenir molt clar que no ho volíem fer amb vaixell com el Magallanes i la seva tripulació. Nosaltres ho volíem fer amb avió i des de la classe!

Així és que vam començar a buscar com són els avions i vam començar a dissenyar el nostre. Ens ha portat molta feina:

 • Vam escriure una carta demanant a les famílies cartrons grans.
 • Vam mesurar com és de gran un avió de veritat i ens vam adonar que no el podíem construir de mida real.
 • Ens vam mesurar nosaltres mateixos per veure la diferència entre nosaltres i l’avió.
 • Cadascú va dibuixar com s’imaginava l’avió.
 • Amb les caixes que vam portar vam començar a elaborar-lo. Per saber com havia de ser de gran vam posar cadires per tots nosaltres i llavors, amb els cartrons, les vam cobrir.
 • Vam tallar i pintar l’avió.
 • Una vegada pintat, retallat i enganxat, vam decidir que hi volíem porta i finestres (quadrades i rodones). Així és que les vam dibuixar.
 • Quan ho vam tenir tot fet, vam decidir el nom de l’avió i, entre tots, el vam escriure.

Finalment, després de molta feina ja teníem l’avió! 

No ens va costar gens posar-nos d’acord on faríem el primer vol inaugural. Les illes Canàries i, concretament, l’illa de la Palma seria el nostre destí, volíem conèixer més a fons el volcà Cumbre Vieja que tant hem sentit parlar. L’enganxina d’un plàtan d’un esmorzar ens va inspirar pel primer vol.

També vam aprendre coses sobre els volcans i, cada dilluns i cada dijous hem viatjat a La Palma amb avió. També hem fet un volcà de fang i l’hem fet entrar en erupció.

Ara, després de les vacances de Nadal, continuarem la nostra particular volta al món, el proper destí que visitarem serà…Egipte, les seves piràmides i les joies de la Cleopatra!

Us mantindrem informats!

L’EXPERIMENTACIÓ, UNA OPORTUNITAT PER DEIXAR PAS A LA CREATIVITAT

Els DIJOUS és el nostre dia especial a l’escola de Borredà.

 Normalment és aquest dia quan les nenes i nens de la llar d’infants, el grup de petits i cicle inicial esperen amb candeletes aquest espai de misteri i sorpresa i per a nosaltres, les mestres, un espai de provocació i descoberta de les possibilitats que ens pot oferir el joc amb materials del medi més proper: materials quotidians i propis de la natura.

Aquesta provocació consisteix en deixar preparat per als infants un espai on tinguin la possibilitat d’explorar amb diferents materials, elements i objectes. Un joc lliure on ells i elles mateixos puguin reconèixer les diferents característiques dels objectes (textura, pes, alçada, color, forma…) mentre van tocant, mirant, olorant, tastant.

És l’infant qui controla el joc i, per tant, és qui aprèn, amb l’acompanyament de l’adult, a extreure conclusions, a establir relacions entre els objectes i les seves qualitats i a tenir cura del material que va manipulant.

Aquestes experiències de ben segur permetran que els infants se sentin més segurs a l’hora de provar, fer i explorar lliurement. De treure les seves pròpies idees i conclusions i saber-les compartir. I, en definitiva, de crear i imaginar amb tot allò que tinguin al seu abast. 

Com bé afirmava Simon Nicholson (teoria de les peces soltes): “tots som creatius si ens donen les eines per a jugar a ser-ho”).

Perquè us en feu una idea, a la primera sessió de NOVEMBRE la provocació va ser la següent: cistellets de diverses mides, estris de fusta, animalons de la granja, blat de moro cru i el més emocionant: moltes panotxes! quina paciència a desgranar, recopilar, aixafar, tastar, transportar… que van tenir tots i totes! La delicadesa d’aquesta sessió es pot palpar molt bé observant les imatges de la sessió.

Obrim la nostra mirada, obrim els sentits a la natura i al pas del temps!

JOCS DEL MÓN

Aquest primer trimestre a les classes d’Educació Física de la ZER hem estat voltant pel món a través de jocs d’arreu.

Combinant jocs d’Europa, Àsia, Àfrica, Oceania, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud hem anat dibuixant les sessions d’Educació Física amb jocs d’escalfament per activar-nos, jocs més llargs i actius  a la part principal de la sessió i jocs més tranquils de tornada a la calma. 

Els jocs que hem anat fent són jocs populars i tradicionals que es realitzen a diferents parts del món i s’han anat transmeten de generació en generació.

Amb els objectius de  conèixer jocs que es juguen en els diferents continents, valorar els jocs d’altres cultures i gaudir amb l’activitat física, hem fomentat  la pràctica de l’activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure. L’entorn potencia o inhibeix la pràctica d’activitat física però en el temps de lleure tots els infants del món juguen. El joc socialitza, ens diverteix i fomenta els hàbits saludables i el model de vida activa.

Alguns del jocs que més han agradat a les nenes i nens de la ZER han estat:

 • DANDY SANDY: Un joc de Jamaica on un equip està dins un cercle i l’altre des del voltant llança pilotes. Si toca els jugadors aquests es van eliminant.
 • SHEPHERD AND WOLF: Un joc d’Estats Units on un jugador fa de pastor i crida les ovelles que han de passar pel terreny de joc sense que el llop les atrapi.
 • VER VER ARAS LAMA: Un joc de Nova Guinea on els quatre jugadors que ocupen les cantonades d’un quadrat han d’aconseguir les llaunes o toxos que hi ha al centre del camps de la manera més ràpida possible.

Al llarg de curs en seguirem coneixent de nous. Això si, ens hem adonat que els jocs ens apropen i que els infants del món no juguem de formes tan diferents.

SOL·LICITUD VÍDEO MUSICAL

Ja podeu demanar l’enregistrament del musical “El ritme del meu cor” del curs 20/21.

Per fer-ho, heu d’omplir el formulari.

El format d’enguany serà un USB.

ENLLAÇ AL FORMULARI DE SOL·LICITUD