LES SORTIDES A L’ENTORN

Les sortides que realitzem setmanalment als voltants de l’escola permeten explorar l’entorn i tot allò que ens ofereix. Les experiències més enllà de l’aula i de l’espai escolar ens fan avançar en moltíssims àmbits: l’activitat física a la natura, els processos motivacionals i socialització, el coneixement i estima pel medi, la sostenibilitat, l’observació directa de fenòmens, etc. i el que és més important; ens fan emocionar.

Amb aquest tipus d’activitats ens apropem a pedagogies vives, on el descobriment, l’experiència, la participació i la reflexió fan que millori de forma exponencial el procés d’aprenentatge dels nens i les nenes.

És molt rellevant el paper i la importància que li volem atribuir a l’àmbit natural, convençudes que cal estimular i recuperar una manera de fer que vinculi les persones a la natura.

Córrer, jugar amb pedres o pals, recollir fulles del terra, saltar a sobre d’un bassal, trobar un camí, explorar, banyar-nos al riu, fer-nos preguntes… Què més necessitem per aprendre?

LA NATURA CREA CONNEXIONS QUE SÓN EL MOTOR DEL NOSTRE APRENENTATGE.

ELS ESPAIS D’APRENENTATGE A EDUCACIÓ INFANTIL

Els espais d’aprenentatge formen part d’una rutina del dia a dia que els infants esperen amb il·lusió. En arribar a l’escola, després de l’entrada relaxada i la rotllana per dir-nos bon dia, hi ha una franja dedicada al treball a partir de diverses propostes d’aprenentatge. 

Aquestes propostes estan organitzades en tres grans blocs: matemàtiques, lectoescriptura i grafomotricitat. 

Cada infant té al seu abast una targeta de pas, a partir de la qual se situa i escull en quina proposta vol treballar. Aquesta targeta individual, permet als infants ser cada vegada més autònoms: triar la proposta que encara no han descobert, anar a cercar-la al lloc que li correspon, endinsar-se i veure els avenços  i entrebancs en què es pot trobar, així com també desar-la al seu lloc en el moment de recollida. 

L’autonomia és, per tant, un dels aspectes als quals donem més importància, doncs l’infant treballa al seu propi ritme i es veu capaç de fer avenços per si mateix. Al mateix temps es permet a l’infant equivocar-se i provar (assaig-error) i això també és un gran aprenentatge. Aquesta autonomia permet que l’adult acompanyi i observi els diferents processos que fa cadascú i veure quines necessitats té cada infant. 

Consolidar coneixements i després traspassar-los a d’altres situacions forma part de la transversalitat tan important en l’etapa d’educació infantil. Així doncs, us animem a veure les imatges juntament amb els vostres fills i filles i que us puguin explicar tot allò que van descobrint en aquestes estones d’espais. Ja veureu com gaudeixen, creixen i s’ajuden els uns als altres mentre van aprenent! 

INICIEM LES XARXES DE TRANSFORMACIÓ EDUCATIVA

El passat 26 d’octubre vam iniciar la XTTE de la Catalunya Central d’aquest curs. Després del treball dels anys anteriors i amb l’oportunitat del nou Currículum d’Educació, enguany,aprofundirem en el treball dels sis vectors de l’educació .

En aquesta primera sessió de la xarxa vam poder compartir significats i experiències centrades en els vectors de perspectiva de gènere i de benestar emocional.

A més a més, El CFA Carme Karr, l’escola Ametllers i l’institut Vallbona d’Anoia van ser els encarregats de presentar-nos les seves pràctiques relacionades amb aquests vectors.

Hem treballat en claustre fent traspàs d’aquesta primera sessió i reflexionant sobre les situacions d’aprenentatge de la ZER que tenen en compte aquests vectors. A continuació us exposem les tres accions que hem destacat segons els vectors:

BENESTAR SOCIAL:

“El cercle del diàleg”: treball de cohesió de grup i mediació a l’escola Serra de Picamill. És un espai d’assemblea orientada a establir un espai amable de treball i reflexionar al voltant de com ens cuidem dins del grup.

Actualment tenim la col·laboració del servei de medicació del Consell Comarcal del Berguedà, que ofereix dues expertes en mediació per gestionar aquestes assemblees i preparar activitats dinàmiques i resolutives. D’aquesta manera, fer la transmissió d’aquestes reflexions i aprenentatges al nostre dia a dia a l’aula.

“La meva setmana”: treball del protagonista de la setmana. És un espai on els infants poden donar-se a conèixer de forma més planera, compartint els seus interessos, portant la seva família a l’aula, deixant veure els seus records i objectes més estimats i compartir-los…

Creiem que és una eina molt potent per donar cabuda a la personalització de cada infant dins el grup. Aquest any ho iniciem a educació infantil a tota la ZER.

PERSPECTIVA DE GÈNERE:

“Els lavabos sense gènere”: encara que a la nostra vida d’escola ja es treballa molt la perspectiva de gènere, s’ha detectat  una necessitat entorn els lavabos de l’escola de Borredà. Actualment els lavabos estan diferenciats físicament per dues portes de color diferent (magenta i blau)  i urinaris de peu en un dels dos, que condicionen el gènere. Acordem fer un treball de reflexió conjunta a l’escola i pintar entre totes les portes d’un color neutre.

A partir d’aquí seguirem el treball compartint i reflexionant sobre les situacions d’aprenentatge de la resta de centres que formen part de la XTTE. 

Compartir és créixer i aprendre! #PAcTE/ExC, #Referents, #XTTE

PRIMERS DIES D’ESCOLA

Reflexions de l’etapa d’Educació Infantil

Els primers dies d’escola són sempre emocionants. 

Els infants es retroben amb els companys i les mestres i tots tenim ganes de tornar a la rutina i encetar aquest nou curs. 

Des de l’escola s’han preparat els espais amb delicadesa i emoció, pensant sempre en les oportunitats que ofereixen per a satisfer els interessos i la curiositat dels nens i nenes. 

Les mestres, des del primer dia, intentem crear un vincle de confiança i complicitat, a través del compartir jocs amb els infants, lectures, converses, abraçades…

És a les nostres mans intentar que els dies siguin fluids, tranquils, i plens d’aprenentatges!

Durant aquests primers dies, els nens i nenes d’educació infantil han pogut adaptar-se a l’escola d’una manera calmada, descobrint els espais, els materials, les rutines… i, mica en mica, hem anat introduint diferents propostes per apropar-nos a l’horari que anirem seguint al llarg del curs.

Us deixem un recull d’imatges que reflecteixen molt bé el que hem anat vivint aquests primers dies! 

 

 

EXTRA! EXTRA! EL CAS DEL PERIODISTA DESAPAREGUT!

Dilluns 3 d’octubre vam rebre la visita d’en Carles, un director de documentals que estava buscant a un periodista del New York Times per fer-li una entrevista. 

A nosaltres ningú ens havia comunicat res, així que les úniques respostes que podíem donar-li eren que no havíem vist a ningú i que l’únic home que parlava anglès a l’escola era un pare, però que aquest no era periodista! 

El Carles estava neguitós, perquè havien quedat a les 9.30h a Vilada i era una cita importantíssima per poder elaborar el seu documental. 

De seguida, ens vam posar a buscar per tota l’escola i va resultar que aquest periodista SÍ que havia estat a l’escola. De fet, aquell cap de setmana havia tingut temps d’instal·lar-se en una aula i muntar el seu despatx personal. 

La gran sorpresa va ser quan vam veure que s’havia escapat per la finestra. 

No ens ho podíem creure! Però la corda lligada a l’ampit de la finestra i que aquesta estés oberta només podia indicar una cosa. El periodista del New York Times havia hagut de marxar corrent per alguna raó. 

En van sortir moltes d’hipòtesis, però la que va prendre més forma va ser la idea que potser havia sortit una notícia d’última hora a Nova York i que havia hagut de tornar a agafar l’avió per arribar-hi. 

Amb tota aquesta informació, se’ns ha despertat la curiositat per descobrir qui és aquest periodista, què és el New York Times i quines notícies es deuen estar coent que siguin tant importants per marxar sense dir res en busca d’una exclusiva! 

Si voleu descobrir-ne més, aneu seguint el treball que farem a l’estona de Projecte d’aquest curs. 

Us deixem la notícia d’aquest dia, perquè podeu viure de primera mà el que va passar a la ZER el passat 3 d’octubre del 2022. 

Curs 2022 - 2023

Amb l’arribada del setembre ha arribat també aquest nou curs. 

Un curs amb canvis i amb moltes idees per fer que el dia a dia a la ZER i a cada escola sigui una vivència única, diferent i acompanyada de noves experiències. 

Vam començar el curs el dia 5 de setembre, i us vam demanar que portessiu una notícia del vostre estiu. Amb tots els textos, fotos, dibuixos i collages que vau portar, vam construir un diari gegant que va viatjar cap a l’altra escola, perquè tots els alumnes de la ZER descobríssim què havieu fet durant l’estiu. 

Avui s’acaba la segona setmana del curs, ja tenim les aules a punt, coneixem els grups amb qui estareu cada dia i les mestres. 

Hem pogut fer l’Assemblea de ZER amb les famílies i compartir les novetats que ens esperen enguany. 

Els petits de la Llar d’infants han fet l’adaptació, els més grans ja teniu per mà les activitats de tarda i les mestres estem acabant d’adaptar-nos a això de la jornada intensiva de setembre. 

Sigui com sigui, per davant de tot tenim un curs nou per treballar, construir i aprendre tots junts. 

Us animem a seguir i descobrir tot el que tenim preparat per fer d’aquest 22-23 una vivència extraordinària. 

Bon inici de curs! 

ASSEMBLEA DE ZER 22/23

Ahir dijous 8 de setembre vam celebrar l’Assemblea de ZER al Local Cultural Carme Cirera de Vilada. 

Vam comptar amb la participació de vint-i-cinc famílies de Vilada i de Borredà. 

A l’assemblea vam presentar a tot l’equip docent que atendrà als alumnes aquest curs. 

Seguint la presentació que us hem enllaçat aquí sota, podeu fer una lectura dels temes que es van tractar, ja que vam presentar la línia pedagògica de la ZER i com s’adequa a la LOMLOE, així com també les dues novetats digitals d’aquest curs:  els correus corporatius i l’ús de la plataforma TPV. 

A les assemblees de ZER és on les famílies aprofiteu per fer-nos arribar propostes, demandes i oferiments pel curs que comença. Aquí teniu un resum de tot el que va sortir: 

 1. Projecte Artístic: que tot el projecte el facin els alumnes, que puguin decidir quina temàtica és el musical, personatges, etc.
 2. Trobades setmanals: seran de matins o de tot el dia? Falten respostes de famílies de Borredà, s’ha de parlar amb els del menjador pel tema d’alumnes amb beca. A tothom li està bé quedar-se fins a la tarda però s’ha d’acabar de veure com queda el tema del menjador. 10 alumnes de primària baixen de Borredà.
 3. La Neus Alcañiz té els divendres lliures i es proposa per fer alguna activitat de geologia.
 4. Es proposa que es treballi el coneixement del medi natural i l’entorn: introduir a l’alumnat en l’orientació de muntanya per exemple. Aprendre’s a moure per la muntanya. Mantenir el Projecte Rius. A Vilada se sumen al Projecte Rius de l’ Associació Hàbitat, però no des de l’AMPA com a Borredà, sinó els grans de primària.
 5. Caramelles i Nadales a Vilada per establir vincles escola/poble.
 6. Projecte TIFA: teatre, natura i família – fer-hi alguna col·laboració, algun taller… Són professionals del món del teatre.
 7. La Paula Argacha es proposa per fer Tallers d’educació sexual.
 8. A Setmana blanca abans del covid s’hi podia anar des d’educació infantil, es pot recuperar? Es mirarà si es pot recuperar.
 9. L’horari queda igual que els altres cursos? Sí
 10. El Sergi Martín es proposa per fer algun taller d’educació vial.
 11. S’explica que el Projecte Educatiu és de ZER i és el que marca la línia pedagògica de les dues escoles.
 12. Es demana que quan es treballi el Projecte de ZER arribi la informació a casa per avançat perquè les famílies puguin ajudar des de casa. S’explica que és difícil perquè es desenvolupa a través dels interessos dels alumnes, però que sí que es podria mirar de fer arribar informació in situ perquè puguin col·laborar més les famílies des de casa.
 13. Les entrades al bloc i els vídeos explicatius van anar molt bé per veure com treballem a l’aula, però es demana informació prèvia del treball dels projectes.
 14. Es proposa demanar tasques per fer a casa sobre el projecte.
 15. Projecte artístic: treball interdisciplinari i més participatiu amb les famílies , és molt imposat. Es torna a demanar una reunió per conèixer com funciona el projecte artístic
 16. Colònies: es va anar massa lluny i es van fer massa hores en autocar per tan pocs dies. Si la sortida és lluny, proposen que s’allarguin fins a tres dies i dues nits. Parlar amb les famílies si incrementa el preu perquè potser es poden fer activitats conjuntes per reduïr costos de les colònies. Tot i que també es proposa fer colònies properes al nostre entorn perquè els alumnes coneguin territori.
 17. Comptar amb Exalumnes per fer col·laboracions a la ZER. 

Es va recordar que les reunions d’aula serien:

– Borredà – dimecres 28 de setembre a les 17h

– Vilada – dijous 29 de setembre a les 17h. 

Totes les propostes es debatran amb l’equip directiu i el claustre. 

Gràcies per les vostres aportacions. 

ARRIBA EL FINAL DE LA VOLTA AL MÓN

A la ZER el treball a l’estona de projecte l’entenem com un moment d’expansió d’idees i coneixements dels infants. De dubtes, cerca i reflexió sobre aquests dubtes que anem trobant mentre el camí de les nostres descobertes avança.

A l’informe Delors (1996) ja es van definir els 4 pilars de l’educació: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts i aprendre a ser. Pensem que en un projecte aquesta definició resumeix molt bé tot el treball que es duu a terme, sobretot a l’educació infantil.

Enguany, ens trobem fent “La volta al món” Ii amb l’aparició a l’escola d’un tal senyor “Elcano” comença la nostra aventura.

 

Que aquest senyor va aconseguir la primera volta al món? amb qui? Amb aquest altre senyor Magallanes al qual estava buscant quan va arribar a la nostra escola?

Iniciem el projecte amb tot de preguntes i amb molta curiositat pels vaixells, la seva forma, els materials dels quals estan formats, si abans eren com són ara…

Per fer-ho necessitem moltes estones per provar, cercar, fer i, en definitiva, deixar anar la nostra imaginació. 

Així va ser com vam començar provant quins materials podien fer surar un vaixell i  això que ens va portar a adonar-nos de quins no eren gens adequats! Vam fer el nostre propi vaixell i ens vam demanar:  podríem fer-ne un de gran on hi cabessim tots? 

 

Dels vaixells,  navegant, navegant vam arribar a tenir curiositat per aquests personatges curiosos dels quals tothom en parla i canta cançons: els pirates!! Vam viure la nostra primera aventura pirata dins el nostre propi vaixell, mirant de cercar un tresor amagat seguint un mapa del tresor…va ser tan real que fins i tot va aparèixer un lloro a la nostra escola!

 

Aquest tresor portava un missatge. Resulta que havíem anat a parar a un lloc ben diferent del nostre poble! Ara som a l’Àfrica i, concretament a Kenia, començant la nostra aventura de descobrir quins animals hi viuen, com és el lloc (fa calor?fa fred?una girafa podria entrar a la nostra escola?arribaria fins la xemeneia?)

 

Gràcies a dos companys de l’escola que han estat vivint aquest any molt a prop d’aquest indret hem pogut formular preguntes i resoldre-les molt ràpid. Sabem que SAFARI vol dir viatge en una llengua que es diu “Suahili”!

I també hem entès que per poder veure animals salvatges de prop en indrets com l’Àfrica és necessari portar diversos materials i anar amb un bon cotxe. Com ho podem fer? Mirem com són els cotxes safari, de quin color solen ser i fem un croquis de com podria ser el nostre. Així, és com hem decidit convertir el nostre vaixell pirata en un cotxe per anar de Safari! Preparats i preparades amb l’armilla i els binocles, mireu quina aventura hem viscut aquest matí de dimecres qualsevol!
però l'aventura continua...

Després d’haver viatjat pel món amb la vestimenta, amb els jocs, esports, contes i idiomes… aquest tercer trimestre, el grup de primària ens hem tornat a endinsar amb l’inici i raó del projecte: fa 500 anys de la primera volta al món.

Aquesta vegada hem parat molta atenció a la volta que van fer Magallanes i Elcano durant els tres anys del seu viatge. Per fer-ho vam buscar per internet, vam mirar molts mapes i atles i vam descobrir llocs nous que no coneixíem, tant de terra com de mars i oceans. I és que cadascú de nosaltres va investigar concretament sobre els indrets de les parades que les naus de Magallanes i Elcano van visitar i on van fer parada. Ho vam fer a partir d’una recerca i una presentació amb el Canva o Presentacions de Google i amb explicació a la resta dels companys i companyes.

I va ser a partir de veure que ells anaven descobrint terres i indrets nous, que provaven de passar per estrets i rius que no els portaven enlloc que ens vam plantejar una pregunta: com ho van fer per orientar-se?

En una primera pluja d’idees van sortir les estrelles, els mapes, el vent… i també les brúixoles. Però, sabem tots i totes com funciona una brúixola? Com ho fa per orientar-nos? 

Així que aquesta vegada el primer que vam fer va ser, abans de saber-ne res i d’investigar, dibuixar-ne individualment una cadascú i les vam analitzar. Vam veure que tots i totes la dibuixàvem circular, que hi posàvem lletres, però no tots hi posàvem les mateixes i als mateixos llocs, alguns hi posàvem una agulla al mig, altres dues, també ens vam adonar que alguns hi posaven números i fins i tot uns altres hi dibuixaven una estrella al mig. 

Després d’aquesta conversa i debat, vam veure i tocar brúixoles de veritat i vam aprendre a fer-les servir: ara tenim clar que han d’estar ben planes i que hem de fer coincidir la punta de l’agulla que marca el Nord (normalment pintada de color vermell) amb la lletra N de la brúixola tot fent girar una rodeta.

Però… i si no tenim brúixola, com ho podem fer? Doncs també vam aprendre a crear-ne una amb material que podem tenir a casa i sabeu què? funciona! Per fer-la es necessita un plat o recipient on s’hi pugui posar una mica d’aigua, una rosa dels vents, una agulla de cosir, un tap de suro i un imant! Va ser un experiment que ens va agradar molt de fer! Per cert, ens vam adonar de la importància de l’imant, ja que un imant la pot fer tornar boja! 

A més a més, vam fer servir aquesta brúixola per orientar el plànol de l’escola, que per cert, en un primer moment ens va costar d’entendre i saber que el dibuix que teníem davant, era la nostra escola.

És així com aquest trimestre hem acabat el projecte, descobrint tota la ruta dels nostres protagonistes i aprendre a orientar-nos molt bé amb la brúixola, tal i com ells ho van fer al seu vaixell fa 500 anys.

TREBALL PEDAGÒGIC EN CLAUSTRE SOBRE L’AVALUACIÓ A LA ZER

Aquest curs el Programa d’Innovació Educativa PACTE, del qual la ZER forma part, ens ha portat a seguir el treball de la dimensió de la cultura avaluativa com a motor d’aprenentatge i de transformació educativa.

A la ZER entenem l’avaluació com a una part de l’aprenentatge, essent un mecanisme d’autoregulació i de millora, lligada a la pràctica reflexiva mitjançant l’autoavaluació i la coavaluació on participa la comunitat educativa, entenent l’escola com una organització que aprèn.

Dins del treball en claustre vam voler fer un recull d’evidències a partir d’una hipòtesis. Aquesta evidència científica es va portar a terme amb els grups d’Educació Infantil i amb els grups d’Educació Primària.

 • HIPÒTESIS D’EDUCACIÓ INFANTIL:

“Les tasques dels infants milloren quan es fa una reflexió conjunta de les tasques inicials”

Aquí teniu el procés que van fer a les dues escoles de la ZER referent al dibuix de la figura humana.

 • HIPÒTESIS D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA:

“Els alumnes milloren el seu aprenentatge i són capaços d’autoavaluar-se millor si participen en l’elaboració de la base d’orientació que servirà per avaluar-los.”

Aquí teniu el procés que van fer a les dues escoles de la ZER referent al treball en grup.


 #PAcTE/ExC, #Referents, #XTTE

LA LLAR D'INFANTS RURAL

L’exterior és un espai ple d’oportunitats on els infants poden experimentar, manipular, córrer, saltar, moure’s amb llibertat i gaudir d’un entorn ric en propostes diverses. 

A l’espai exterior, els infants son actius i autònoms, posen a prova les seves habilitats motrius, intentant superar nous reptes i adquirir nous aprenentatges. 

La presència d’un adult a prop els dóna seguretat. El treball de l’educadora és observar sense interferir, ser-hi per si l’infant ho necessita i deixar temps per a que actuïn de manera autònoma. 

Als infants els agrada molt pujar i baixar, fer, desfer i refer. Hem de crear un espai per a què l’infant desenvolupi les capacitats motrius, emocionals, intel.lectuals, socials i de relació, com a l’espai interior. 

Els infants aprenen a concentrar-se, a fer servir les mans, a treballar tot el cos: ajupint-se, aixecant-se, empenyent, arrossegant, pujant, baixant… Aprenen a superar les frustracions. 

Si el temps ho permet, sigui quan sigui, tenim l’oportunitat de fer a fora el que per definició es concep per fer a dins.

Passar més temps a l’aire lliure a la llar d’infants vol dir prendre decisions sobre la pràctica educativa relacionades amb fer més vida a l’exterior.

Partim de la idea de retrobar l’ambient i els elements que tenim al nostre abast per ajudar a crear un clima que afavoreix la connexió dels infants i la natura; una escola amb espais oberts que permet passar una gran part del dia a l’aire lliure. 

El divendres a la tarda anem a Planells! Allà experimentem, observem, resolem situacions i el que més ens agrada es construir cabanyes, buscar insectes i fer la croqueta rodolant pels marges. 

La utilització d’elements naturals per al joc, així com la substitució de joguines per materials reciclats, ajuden a fomentar una concepció respectuosa amb el medi ambient.

El nostre paisatge és un espectacle de colors i molt ric on flueix els canvis de l’entorn. Tenim a l’abast una riquesa de materials com la sorra, les plantes, les fulles i els fruits que cauen dels arbres del nostre pati. Tenim la llum, les ombres, els animals i les diferents joguines de l’aula que traiem a l’exterior i observem què passa.  Aquesta atenció s’aguditza i els infants ho perceben! 

Estimar i tenir records d’aquest contacte amb l’entorn natural, el plaer del joc, els descobriments i les contemplacions i les experiències del dia a dia a la nostra escola son possibles.   Estem envoltats de verd i de natura!

 

COMENCEN LES PREINCSCRIPCIONS! 

MÉS INFORMACIÓ AL LINK DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ: 

https://preinscripcio.gencat.cat/ca/estudis/infantil-0-3/inici/