CURS 23-24

Ja fa gairebé un mes que hem començat la vida a les aules i tenim tot un curs per endavant per afrontar nous reptes, viure experiències i créixer junts un any més. 

Cada any a la ZER, tot l’alumnat rep una carta a l’estiu on se’ls demana que portin alguna cosa el primer dia de curs. Aquesta proposta ens serveix per retrobar-nos, per parlar de l’estiu i per tenir un punt de partida cada nou curs. 

Enguany,  la demanda va ser una capseta amb un element que us recordés a l’estiu. Podia ser qualsevol cosa: elements naturals, fotografies… 

I vau portar coses meravelloses! 

Una a una, totes les capsetes van obrir-se el dia 6 de setembre, i vam poder descobrir totes aquelles experiències màgiques que han omplert els tan estimats dies d’estiu. 

Amb totes les capsetes i els seus continguts, vam crear mandales, i vam compartir una estona en família que, de ben segur, ens va ajudar a retrobar-nos i a viure, un any és, la rebuda a l’escola des d’una perspectiva acollidora, oberta i en família. 

ASSEMBLEA DE ZER 4.09.23

ACTA ASSEMBLEA ZER – FAMÍLIES 4.09.2023

Ahir dilluns 4 de setembre vam celebrar l’Assemblea de ZER al Local Cultural Carme Cirera de Vilada. 

Vam comptar amb la participació de trenta-quatre famílies entre Vilada i Borredà. 

A l’assemblea vam presentar a part de l’equip docent que atendrà als alumnes aquest curs. 

La dinàmica de la sessió es va dividir en dues parts. La primera es va centrar en situar-nos pedagògicament a la ZER i en explicar les Colònies d’aquest curs 23-24. 

Les Colònies d’aquest curs seràn del 25 al 27 d’octubre, per tant, hem posposat el pagament de les quotes de material, ja que a partir d’avui s’activa el primer pagament de les colònies. El termini per fer-lo efectiu serà el dia 18 de setembre. A l’octubre s’activarà el segon pagament. 

Les colònies s’obren a tot l’alumnat des d’I3 a 6è. 

A la segona part de la sessió, es va fer la primera Formació Digital enfocada a les famílies. Aquesta formació tindrà un total de tres sessions, que es faran entre el primer i el segon trimestre. 

La sessió de l’assemblea es va basar en explicar com funciona digitalment la comunicació a la ZER. Els correus corporatius de mestres i alumnat, l’accés a la galeria d’imatges i el funcionament de l’App TPV Escola. Tots els correus de contactes de mestres, es poden trobar a la web a l’apartat Contacte.

Tota la documentació de funcionament i organització de la ZER es troba a la pàgina web www.zer.cat 

Tots els dubtes a nivell digital s’han d’adreçar a la Coordinadora Digital: ester.tarres@zer.cat 

Els usuaris del TPV escola i també els correus electrònics de l’alumnat nou, es faran arribar al llarg d’aquests dies. 

A la roda de preguntes, van sortir els temes següents: 

  1. Colònies: l’any passat van ser significativament poc atractives comparades amb les dissenyades per les mestres els anys anteriors. Es va demanar que les mestres vetllem les propostes del monitoratge, ja que hi ha molta diferència entre les colònies que han organitzat les mestres els últims anys i les de l’any passat. 
  2. Mestra de religió: a Borredà la Judit ha canviat de centres i actualment encara no tenim cap persona adjudicada, ho estem vetllant. 
  3. Trobades setmanals, es mantindran? En quin format? Sí que es mantindran, s’iniciaran a l’octubre. La gestió del menjar i el format es parlarà a les reunions d’aula. 
  4. Les activitats i el calendari també es presentaran i explicaran a la reunió d’aula. 
  5. La Setmana Blanca, si s’obre a Educació Infantil, es pot fer que puguin combinar-se pares per acompanyar als infants? Si els alumnes d’infantil no poden fer servir el bus, es proposa que no se’ls hi cobri el preu del transport. Sempre s’ha fet seguint aquest criteri, es vetllarà per mantenir-ho. 
  6. Quins són els projectes de ZER Comuns? hi ha les trobades setmanals, també les trobades mensuals de ZER, i totes les propostes que es fan estan enfocades a nivell de ZER. El projecte s’inicia amb un Happening, que és el punt de partida, una situació rellevant que fa aturar l’escola i que serveix de motivació per activar els coneixements de tot l’alumnat. Aquest happening té lloc el mateix dia i al mateix moment a les dues escoles. A partir d’aquí, el projecte va agafant forma segons els interessos i les aportacions de l’alumnat. Cada escola té el seu producte final, que és la culminació del projecte. L’any que es va fer l’Edat mitjana, el producte final va ser una festa medieval, per exemple. El Projecte Educatiu de la ZER és el mateix a ambdues escoles. 
  7. Els alumnes han de portar alguna cosa el primer dia? Al juliol es va fer arribar a tothom la carta adreçada als alumnes, com cada any. Si mancava el correu electrònic d’alguna família nova d’enguany, pot ser que no hagi rebut la comunicació. Es projecta i llegeix la carta. Els alumnes han de portar una capseta petita amb un element a dins, que no pot ser una joguina, que els permeti parlar de les seves vacances d’estiu. Pot ser una fotografia, un element natural… Les famílies estan convidades a venir a l’escola a compartir aquesta jornada, com cada any. A Vilada enguany serà diferent. De 9 a 10 tothom està tothom convidat a les aules. 

En acabar el torn de preguntes, totes les persones que volien fer demandes individuals i/o propostes, s’han adreçat a les respectives direccions i/o coordinadores. 

S’adjunta la presentació que es va utilitzar al llarg de la sessió. 

Gràcies per les vostres aportacions.

EL TREBALL EN CLAUSTRE A LES XARXES TERRITORIALS DE TRANSFORMACIÓ EDUCATIVA

Dins del Laboratori de Transformació Educativa, la ZER ha seguit tot el curs formant part de les Xarxes Territorials de Transformació Educativa i també del PACTE.

Les mestres de l’Equip Impulsor d’aquest programa hem liderat diverses situacions de treball pedagògic amb el claustre que ens han portat a fer un treball de prototipatge sobre l’avaluació i el treball del nou currículum i els vectors de l’educació bàsica. 

A partir de la tasca feta s’ha fet aquest recull d’evidències del treball realitzat a nivell de ZER.

 

 #PAcTE/ExC, #Referents, #XTTE

 

L’entorn a l’Educació Infantil

 A la ZER donem especial importància als espais que ens envolten i és per això que dediquem una franja a la setmana a sortir als Planells (Borredà) o altres indrets de prop de l’escola com ara el poble, el parc, el gorg del Salt, els Pins del metge (Vilada).

Les sortides a l’entorn ofereixen a l’infant un gran ventall de possibilitats: d’observació, d’experimentació, d’exploració i de manipulació d’elements naturals. 

És a partir d’aquesta observació i manipulació dels elements naturals com els infants desenvolupen el pensament científic. I com ho fan? fent-se preguntes, elaborant les seves hipòtesis i comprovant-ne els resultats vivint experiències de ben a prop.

El moviment corporal coordinat i l’alegria de descobrir el món amb l’ajuda de tots els sentits és un regal de la infància, i quan aquesta experiència es relaciona amb els altres, sorgeixen noves possibilitats d’aprenentatge, tant per a un mateix com per a tots els que l’envolten. 

Creiem que a partir d’aquestes sortides a l’entorn els infants poden vivenciar els següents aspectes: viure noves experiències, explorar conjuntament, treballar en equip, cercar estratègies per resoldre conflictes, connectar amb la natura i l’entorn i viure i entendre el pas del temps.

“Les nenes i els nens necessiten molta llibertat per a indagar, provar, equivocar-se i corregir, per poder apreciar els recursos infinits de les mans, de la vista, de l’oïda, de les formes, dels sons i dels colors.” -Loris Malaguzzi-

El joc lliure

L’infant aprèn i es desenvolupa des que neix a través del moviment i del joc.

El joc lliure és un espai de descoberta i d’elaboració de coneixement i d’aprenentatge, i és una conducta espontània i voluntària.

La llar d’infants és un lloc d’interacció social, que ajuda a adquirir aspectes culturals del grup social al qual ens relacionem. L’educació entre iguals és molt efectiva, per tant, és especialment positiu que el joc lliure sigui compartit i en grup. L’objectiu és que cada infant esculli el moment, els elements i el temps que necessita per jugar.

Les educadores podem acompanyar el joc si els infants ens ho demanen, però no hem de dirigir el seu joc, perquè si ho fem afeblim la seva iniciativa. El joc lliure li permet aprendre a partir de la pròpia activitat que genera l’infant amb la seva imaginació i creativitat. Quant menys estructurat és el material amb què juga l’infant, més llibertat dona a l’infant.

Les educadores hem de facilitar l’ambient segur i deixar que l’infant faci lliurement el que el seu cos i ment li demanin, amb una mirada atenta i una escolta activa, vetllant perquè el joc sigui voluntari i espontani, com diu en el Currículum d’ Educació Infantil: no es pot ensenyar a jugar, ja que el joc és innat en l’infant i a través d’ell està aprenent qui és  i a relacionar-se amb el món, a un món, a on s’haurà d’integrar amb unes normes de convivència.”

El paper de l’adult passa a un segon lloc en el moment del joc, és qui prèviament ha pensat els espais i materials per ajudar els infants a ser protagonistes dels seus processos d’aprenentatge, tenint en compte les necessitats reals, individuals i de grup.

El joc lliure és essencial en l’aprenentatge cognitiu, motriu i emocional dels infants.

El joc lliure estimula la imaginació, perquè els infants poden crear espais i situacions totalment obertes i imaginatives; dona als infants la capacitat de crear, de descobrir, d’encuriosir-se i de gaudir; es caracteritza per la llibertat; per als infants jugar és una feina, per tant, jugant poden sentir-se realitzats, aconseguint els objectius i reptes que ells mateixos es proposen.

Una frase d’Anna Tardos que diu: “L’infant no juga, viu intensament implicant-se tot ell, implicant totes les seves funcions i emocions des de que neix”.

Com diu Vince Gowmon jugar no és un descans de l’aprenentatge. És un aprenentatge interminable, encantador, profund, atractiu i pràctic.

SETMANA INTERNACIONAL DEL COMPOST!

La semana del 8 al 14 de Maig és la semana internacional del compost i des del Consell comarcal han vingut a fer un taller de compostatge obert a tothom.

Ens han explicat què hi podem tirar i què no hi podem tirar als compostadors, i hem vist que molta gent hi tira coses que no hi poden anar com bosses de plàstic, llaunes, envasos… i n’hi havia molts!!!!!

Tots aquest residus dificulten molt la transformación de la materia orgànica amb compost. Fins i tot les bosses que diuen que son compostables en realitat és millor no tirar-les ja que el seu proces de compostatge és molt lent.

Al final del proces s’obté un compost molt bo pels Horts i les plantes que deixen en sacs al costat dels compostadors i tothom en pot anar a buscar.

A nosaltres ens n’han donat una mica pel nostre hort.

Si tots ho fem bé tindrem un mon millor!

Alumnes de primària de l’escola de Borredà

ENTREVISTA AL BIBLIOBUS PEDRAFORCA

FEM DE PERIODISTES!

Enguany el nostre projecte transversal gira entorn una efemèrida  “150 anys de la primera publicació al New York Times i 10 anys del diari El 9 nou”.

La primera sorpresa a les dues escoles de la ZER va ser la visita d’un documentarista que ens deia que estava buscant un periodista americà. Primer va arribar a l’escola de Vilada i després en no trobar la persona que buscava va aparèixer a l’escola de Borredà. Buscant per cadascuna de les escoles ens vam adonar que aquest periodista que fugia s’havia instal·lat un despatx a les nostres escoles, havia estat aquí sense nosaltres!!

A partir d’aquí, com veieu, comença un recorregut emocionant que a les aules d’educació infantil ens ha permès parlar dels diaris i les lletres, nombres, símbols i imatges que contenen.

Amb la sortida al Molí paperer, vam poder conèixer un ofici antic i vam descobrir com es feia el paper fa molts anys. Quina feina més curiosa i dura la que feien antigament!

Parlar de la feina de periodista ens ha portat a voler conèixer altres oficis i feines, la de les nostres famílies i de persones de l’entorn proper. Hem pogut veure que la majoria de feines les poden fer tant homes com dones i no hi ha d’haver discriminació. També que tots els oficis són importants.

Una de les sortides més emocionants del nostre projecte va ser anar al Parc de Bombers de Berga, on vàrem conèixer la feina de bombers i bomberes i la que és casa seva quan estan de servei. Vam estar molt agraïts i agraïdes de tot el que ens van explicar i ho vam recollir a l’aula en forma de notícia.

També hem conegut una figura molt important als pobles i ciutats: l’alcalde o alcaldessa. En aquest cas als dos pobles que conformen la ZER hi ha dos alcaldes que ens van obrir les portes de l’ajuntament per poder explicar-nos la seva feina i nosaltres fer-los alguna petició per l’escola o el poble.

La feina dels oficis ens ha portat a endinsar-nos en la feina del periodista buscat. Hem treballat quin format té una notícia i n’hem pogut redactar i muntar entre tots.

A l’escola de Borredà ha sorgit la curiositat d’aprendre la llengua de signes, ja que també vam observar que en algunes notícies o programes hi havia una persona que traduïa en aquest llenguatge. A partir d’aquí hem pogut fer un intercanvi amb una escola bilingüe de Barcelona i ens hem centrat en la figura dels periodistes del temps, formulant hipòtesis de quin temps farà, mirant les prediccions, informant a les famílies del temps que farà el cap de setmana…ha estat molt divertit!

A l’escola de Vilada també hem pogut visitar un cuiner i fer-li una entrevista, que hem recollit en forma de notícia. Ha estat molt emocionant!

Esperem que gaudiu d’aquest petit tast del recorregut del nostre projecte!

Motricitat fina!

La motricitat fina comprèn totes aquelles activitats realitzades pels infants bàsicament amb les seves mans que necessiten una precisió, un alt nivell de coordinació óculo-manual, una força controlada i una bona concentració. 

A les Llars d’infants de la ZER fomentem propostes per tal de desenvolupar la motricitat fina, ja que potenciar-la i treballar-la en la petita infància (en especial de 0 a 3 anys) és molt important per al desenvolupament motriu, cognitiu, comunicatiu i afectiu dels infants.

Preparem propostes com enfilar peces, introduir botons en guardioles, col.locar argolles en un pal, encaixar peces, obrir i tancar diferents tipus de pots, enganxar gomets, pintar, agafar objectes amb pinces,… i d’altres activitats que no deixen de ser activitats de la vida diària, com agafar una cullera o una forquilla i omplir-la i seguidament portar-la a la boca sense que caigui res, beure aigua, ajudar a vestir-se o desvestir-se, treure i posar sabates, agafar una pedreta del pati,… són activitats que poden arribar a ser complicades pels infants i que han de practicar moltíssim per arribar a la precisió que es necessita per fer-les correctament. 

A mesura que avança el curs els infants van assolint reptes, i llavors s’augmenta la dificultat i així també la motivació per superar-la i la satisfacció de fer-ho.