MAGALLANES I ELCANO

Dimecres 29 de setembre, mentre feiem l’estona de lectura ens vam sorprendre en sentir una veu que cridava fora el pati.

MAGALLANEEEEES! (a Borredà)

ELCANOOOOOO! (a Vilada)

No enteníem res, qui cridava? Què passava?

Vam sortir corrent a fora i ens vam quedar ben parats quan vam veure entrar un senyor, vestit d’una altra època, cridant desesperat, buscant al seu company de tripulació. 

Vam acompanyar-lo i ens va explicar que ell i el seu company s’havien vist enmig d’un motí fet pels tripulants de la seva expedició a les Illes de les Espècies. Misteriosament, just quan estaven a punt d’enxampar-los, una capsa que contenia les cinc pedres precioses que havien recollit al llarg de les seves expedicions va fer un soroll i una llum molt forts. Quan se’n van adonar, estaven sols, perduts enmig d’un poble que no coneixien i, tot caminant, van arribar a l’escola.

Ens van explicar qui eren ( Fernando de Magallanes i Juan Sebastian Elcano), i que estaven fent l’expedició seguint les ordres del rei d’aquella època, que els va encomanar anar més enllà de l’oceà, per descobrir si la Terra s’acabava allà a l’horitzó.

Què havíem de fer si no ajudar-los? 

De seguida ho vam tenir clar, ens vam aixecar i vam cridar el nom del seu company, el vam buscar per l’escola i ens vam quedar meravellats quan vam veure que a dins l’escola hi havia tot de relíquies d’arreu del món, i la bola del món sospesa a l’aire. Fixant-nos-hi molt bé, vam veure que al globus terraqüi hi havia marcats punts diferents arreu del món, que corresponien amb les destinacions on volíem que arribessin aquelles ampolles que vam portar el primer dia d’escola, amb el nostre missatge a dins, i que vam enviar a l’espera que arribessin al seu destí…

De seguida se’ns van omplir els pensaments de preguntes, d’il·lusió i de ganes de saber-ne més d’aquests personatges. I, veient que no hi havia ningú més a l’escola, vam decidir fer una trucada i comunicar-nos amb l’altra escola, per saber què estava passant…

Va resultar que sí, que cadascun d’ells havia anat a parar a una escola diferent. Els vam deixar parlar per telèfon… i quina gràcia que ens va fer veure que no sabien ni havien vist mai una cadira plegable, ni un telèfon, ni una mascareta!

I entre rialles, sorpresa i algun que altre ensurt, va resultar que les pedres que els havien portat fins al nostre temps, havien desaparegut. A Vilada només hi havia la capsa que les contenia, completament buida; a Borredà, només n’hi havia una de pedra… i sense elles, és impossible que tornin al seu temps!

Però, si no tornen… què passarà amb el transcurs de la història? Existirem nosaltres si canviem el que va passar? 

No ens podem arriscar! I ells, que ens van dir que semblàvem molt simpàtics però una mica massa  ” raros”, ens van demanar que els ajudessim a tornar. Necessitaven completar l’expedició…

I nosaltres, estem convençuts. Farem tot el que estigui a les nostres mans per ajudar-los i retornar-los al seu temps. Els vam explicar com podien fer-ho per retrobar-se amb el seu company, i ens vam comprometre a treballar de valent per trobar les quatre pedres que faltaven!

“No hay prisa, pues nuestras expediciones son siempre muy largas… aún así… cuando pasen las estaciones y vuelva el calor… será el momento de regresar y terminar nuestra aventura…”

El repte és clar, el compromís també. Tenim un any, ni un dia més ni un dia menys, per aconseguir-ho i esperar, de tot cor, que els nostres companys exploradors, navegants, mariners… puguin tornar a l’època a la que realment pertànyen.

PACTE – LABORATORI DE TRANSFORMACIÓ EDUCATIVA

El curs passat, a la ZER Berguedà Centre vam entrar a formar part de les escoles que composen el Laboratori de Transformació Educativa, una proposta del Departament d’Educació que implica hores de formació i també de tutorització, guiatge i acompanyament per part del que continua essent el nostre facilitador, en Pep Llenas.

Aquest curs, el Laboratori (LAB) ha passat a anomenar-se PACTE.

A través de les sessions amb el facilitador, l’equip impulsor de la ZER (compost per la Marina Almenara, directora de la ZER, l’Anna Carrasco, Coordinadora d’Educació Infantil, i l’Aura Monclús, Coordinadora d’Educació Primària),  organitzem claustres pedagògics de ZER on destinem un espai específic per reflexionar sobre la nostra pràctica educativa, les eines metodològiques i la línia pedagògica que volem a la ZER.

Al claustre pedagògic del 29 de setembre, vam debatre sobre quatre preguntes que són clau per definir la línia de la ZER.

En aquest article, us compartim les reflexions i conclusions de cadascuna d’elles.

a) Com podem millorar el lideratge pedagògic al centre?

Creiem que és molt important el treball que estem fent dels claustres pedagògics, ja que per poder liderar s’ha de poder parlar, conversar i veure quina línia es porta. En una escola com la nostra, ens podem basar en com donar més força al treball que ja estem fent, tot i que coincidim en que per poder millorar primer hem de saber quins són els nostres punts forts i també quins són els més dèbils.

Apostem per un lideratge distribuït, no només amb una persona marcant una idea, sinó tots en conjunt, i això requereix  que s’ha d’haver parlat molt amb el claustre per tenir una idea pedagògica clara.

A la ZER ja estem tirant per aquesta línia, i treballem a través de coordinacions, comissions i en comú, reflexionant sobre tots els processos i treballs del dia a dia. Tot i així seguim aprenent i mantenint converses pedagògiques constants.

2. Com estem col·laborant i aprenent junts en una nova cultura docent?

Aprenent amb totes les formacions que estem fent (Xarxes, fent visites a escoles, amb les formacions); col·laborem posant-ho en pràctica, veient què funciona i què no.  Hem de compartir el que fem a les escoles, obrir-les per poder compartir el missatge. Les xarxes i les webs escolars també són una forma d’obrir-nos. Amb els grups de discussió i xerrades pedagògiques amb la comunitat educativa creiem que podem obrir-nos més i donar espai de debat a tots els agents que componen la ZER.

c) Com fem de l’escola una organització que aprèn i una unitat de recerca?

Plantejant reptes interessants, buscant interessos comuns i, evidentment amb el treball directe amb els alumnes. Des de la mirada del claustre hi ha les formacions de centre, que es basen en els neguits i la reflexió del nostre dia a dia a l’aula. Les activitats que proposem són consensuades amb tot el claustre.

d) Què hem de fer que no fem i què hem de deixar de fer?

Hem de deixar de fer les coses que no funcionen. No és tan el que no fem sinó seguir el camí que estem creant. Volem tenir una mirada de menys és més, és a dir, tenir clar què és el que volem fer i treballar-ho d’arrel, enlloc d’anar incloent idees i propostes diverses per més engrescadores que siguin.

És a partir de les reflexions constants i del debat pedagògic que cada vegada tindrem més definida la línia de la ZER Berguedà Centre. Si bé els principis ja els tenim clars i apostem pel que nosaltres pensem és una educació integral, centrada en els interessos i també en les necessitats dels nostres alumnes, també pensem que aprendre és cosa de tots i que, per arribar a la fita que volem assolir, només ho farem si remem junts.

 

 

ASSEMBLEA DE ZER 21-22

Aquest dilluns 6 de setembre hem celebrat l’Assemblea de ZER d’inici de curs.

En aquesta Assemblea és on ens presentem tot l’equip docent, on expliquem quina serà la línia a seguir del curs i les seves novetats i on les aporteu i pregunteu.

En aquests documents hi trobareu l’acta del que s’ha parlat a l’Assemblea, el Pla d’Obertura 21/22 (que també es pot trobar a l’apartat Projecte Educatiu de la ZER d’aquesta pàgina web, juntament amb la resta de documents públics de la ZER), i els fulls de les Declaracions Responsables de cada etapa educativa que heu d’entregar omplerts i signats el primer dia de curs.

ACTA ASSEMBLEA DE ZER

PLA D’OBERTURA 21/22

DECLARACIÓ RESPONSABLE LLAR D’INFANTS

DECLARACIÓ RESPONSABLE EDUCACIÓ INFANTIL

DECLARACIÓ RESPONSABLE EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Què és el Projecte Artístic i per què en parlem a tot arreu?

Molts de vosaltres heu sentit a parlar del Projecte Artístic, o bé des de la ZER, o bé per les xarxes o bé pel boca a boca.

Ara fa una setmana vam presentar l’últim musical de la ZER al Local Cultural de Vilada, i creiem que és necessari fer una crònica detallada de què és, com es gesta i per què és tan important per a nosaltres dur a terme aquest projecte.

Fa set cursos enrere, la idea de presentar un musical on es connectessin la música, la dansa, el teatre i les noves tecnologies, va donar peu a l’estrena de: El Petit Príncep.  Aquest va ser el primer musical , i es va estrenar molt abans de la posada en escena del musical real del Petit Príncep. I això per què és important? Perquè és la base que demostra que els musicals de la ZER Berguedà Centre no són rèpliques d’altres obres ja existents, sinó fruit d’un treball d’hores de pensar, dissenyar i dur a terme una idea, un argument i flaixos del que volem que passi a dalt i a baix l’escenari, en definitiva, del que volem que visquin els nostres alumnes i el públic que ens ve a veure.

Des de llavors, cada any s’ha presentat un musical diferent, relacionat amb alguna efemèride que se celebra al llarg del curs. La Volta al Món, de la mà de les Aventures del Tintín, Un Musical molt Roald Dahl, Un munt de muntanyes, La màgia de l’Animació, Livin’ Catalunya, Som pols d’estrella (musical inèdit a causa de la pandemia) i, finalment, El Ritme del Meu Cor.

Així és com es cou el musical. Es parteix d’una efemèride de la qual gira tot el projecte interdisciplinari i transversal de tot el curs i, sobre això, es crea un argument, amb els seus personatges, les seves posades en escena, les seves cançons, lletres, coreografies i vestuari. Tot original de la ZER.

 

Un cop està dissenyat, la història ha pres forma i les cançons estan editades, es presenta als alumnes. Aquest és un dia molt important per a ells, ja que d’un curs a l’altre esperen amb candeletes aquest moment. Recordem els detalls que han de ser sorpresa per les famílies i, a partir d’aquí, comença l’espectacle!

Hores d’assajos, de canvis de tonalitat, de practicar un pas i un altre, una coreografia que hem de polir, un vestuari que hem de buscar, un atrezzo que hem de fer a plàstica, una setmana que ve el Lluís i ens grava cantant les cançons… i la ZER treu fum!

Es respira il·lusió a l’ambient!

S’apropa el dia i el cansament dels assajos es fa present a les dues escoles. Ballem a dins, i també a fora que ja comença a fer calor. Avisem als petits, els hi ensenyem què hauran de fer, riem i ens enfadem! Tots ho sabem, el Projecte Artístic és a tocar i volem que surti bé.

Amb el primer assaig al teatre, ens mirem de reüll pensant en recordar les instruccions d’on ens hem de posar, com hem de girar, quant de temps tenim per canviar-nos la faldilla amb la que sortirem a escena al cap de 5 segons…

La setmana abans de l’estrena, els nervis volten per tot arreu. Estem contents i, a la vegada, emocionats pel dissabte. Fem les últimes proves i preguntem a les mestres: <Això era així oi? Tindré temps de sortir i tornar a entrar? A qui agafo de la mà per saludar? >

Aquella setmana, el Pepe ja està en marxa. Va al Local a comprovar cables pel so, fent de tot i més perquè cada any soni millor. La Sílvia ens envia el cartell, els fulletons, les xapes i tot a punt per imprimir. Busquem micros! Això sí que ens fa patir! <Quants en necessitem? Com sonaran? Necessitem tenir-los a temps.>

És la setmana de les hores al teatre. A muntar llums. <Aquí un blau turquesa, aquí un vermell potent.> <A cosir faldilles i faldons! Necessitarem agulles imperdibles perquè s’aguanti tot.> <Gerard, pots fer un volt al teatre i baixar això de Borredà?>, també d’acabar vídeos <Aquest un pèl més llarg, vé un canvi de vestuari fort><Aquest any farem sonar una mica de jazz mentre entren els espectadors…>. I vinga a fer xapes!!!!

Divendres, assaig general. Normalment és el dia més dur de tots. Ho tenim tot, les llums, el Pepe als micros, el Lluís fent vídeo, el Miquel fent-nos fotos, les mestres amb el nivell d’alerta màxim… i, en un obrir i tancar d’ulls, ja som a dissabte.

 

Últim assaig abans que entri el públic. Ens preparem. Berenem coca amb llonganissa. Ens vestim i els presentadors donen la benvinguda al públic: <Bona tarda, podeu agafar un fulletó de mà i una xapa, en aquesta capsa podeu deixar-hi la voluntat…>

El públic seu.

Les llums s’apaguen.

Primer vídeo: EL LOGO DE LA ZER

Ara sí, COMENÇA L’ESPECTACLE.

Balls, diàlegs, teatre, música, marxa, emocions, il·lusions, confiança, superació, esforç, recompensa, orgull, satisfacció, nervis, por… ha passat una hora, a vegades una hora i mitja. S’ha acabat l’espectacle. Respirem amb els ulls brillants. Saludem. Pugen les mestres, també saluden. Aplaudim. Cridem. Ens abracem.

Alguns plorem, alguns altres ens aguantem.

Què és el Projecte Artístic?

És un projecte transversal, interdisciplinar, que engloba la música, la dansa…

Tot això ja ho sabem, ara bé, si ens pregunteu, què és el Projecte Artístic?

El projecte artístic som nosaltres, petits, mitjans, grans, de Vilada, de Borredà, d’aquest any uns, i el que ve uns altres. És la família que creix. Són els alumnes que es fan grans. Ho saben ells, i ho sabem nosaltres. És un regal.

Ho resumim? Doncs sí, el projecte artístic és això: la ZER Berguedà Centre.

 

 

TEI VILADA

Aquest curs s’ha obert la borsa de TEI per cobrir la plaça a l’Escola de Vilada.

Trobareu tota la informació a la web de l’Ajuntament: www.vilada.cat

PREINSCRIPCIONS LLAR D’INFANTS RURAL

Arrenquen les preinscripcions pels alumnes de Llar d’Infants;

En aquest enllaç hi trobareu tota la informació per seguir el tràmit.

https://preinscripcio.gencat.cat/ca/estudis/infantil-0-3/inici/

Aquí, hi trobareu el PDF per omplir la Sol·licitud de Preinscripció.

Un cop hageu omplert el document i tingueu la documentació a punt, ens ho heu de fer arribar a zerberguedacentre@gmail.com

https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/CentresGestioAdministrativa/A70.pdf

PORTES OBERTES A LA ZER

Aviat inicia el període de Portes Obertes i Preinscripcions pel curs 2021/2022.

Les Portes obertes es duran a terme de l’1 al 12 de març, i el període de preinscripcions comença el 15 i fins el 24 de març.

Aquest any, per poder fer les Portes Obertes és necessari concretar Cita Prèvia mitjançant o bé el telèfon o bé el correu electrònic.

De la mateixa manera, per poder fer la preinscripció a les escoles, caldrà entrar a la pàgina web que ha adaptat el Dep

artament d’Educació i que podeu trobar fent clic al següent enllaç:

https://preinscripcio.gencat.cat/ca/inici/

Si us interessa veure i conèixer les escoles de Borredà i de Vilada, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a:

zerberguedacentre@gmail.com

BORREDÀ: 938239000

VILADA: 938238180

Ah i, recordeu que podeu fer un cop d’ull a la web i al Projecte Educatiu de la ZER des d’aquest portal web: www.zer.cat

Seguiu-nos a Instagram, Facebook o Twitter buscant ZERBERGUEDACENTRE!

 

 

HEM SORTIT ALS MITJANS, I ARA QUÈ?

Aquestes últimes setmanes la ZER Berguedà Centre ha sortit als mitjans de comunicació.

La notícia que hem presentat és deguda a l’increment d’alumnat que hem tingut aquest curs 20/21, fruit no només de la situació sanitària actual amb el Covid19, sinó també de la predisposició de les noves famílies a fer un canvi de vida, a buscar un poble petit amb una escola que treballi amb metodologies actives i on l’aprenentatge sigui completament focalitzat en l’alumne.

Aquest any, tenim cinc famílies noves, algunes que no ens coneixien i d’altres que havien fet l’Educació Primària a alguna de les escoles de la ZER. Això fa que, comptant tots els alumnes des de Llar d’Infants, a Vilada comptem amb 35 alumnes i a Borredà, amb 21.

En els darrers anys, podem dir que hem consolidat el projecte de la ZER, i això es fa evident no només amb l’increment de matrícules, sinó també amb la continuïtat de l’alumnat i amb la valoració que les famílies fan del treball que es duu a terme a les escoles dia a dia.

Nosaltres seguim formant-nos i debatent sobre les bases de la ZER i la seva pedagogia. Malgrat els canvis constants de mestres que, com ja sabem, passen cada any, estem molt contentes de comptar al llarg dels cursos, amb professionals amb il·lusió i ganes de treballar i d’apostar per una educació plena i enriquidora pels alumnes.

Hem sortit als mitjans, i ara què?

Ara seguim treballant, amb força i moltes ganes de seguir endavant!

Podeu llegir les notícies que han sortit als mitjans, clicant a les imatges dels enllaços: